Hier vind je het overzicht van alle wijken in Enschede
Het huidige centrum van Enschede ligt grofweg binnen de centrumring die bestaat uit de Hengelosestraat, Molenstraat, Oldenzaalsestraat, de ontsluitingsweg achter het van Heekplein, Boulevard 1945 en Ripperdastraat.
Het centrum kan onder verdeeld worden in vijf gebieden:
Voordat Enschede in 1862 afbrandde was de bebouwing grotendeels geconcentreerd binnen de stadsgracht. Na de brand werd de stad volgens het oude stratenplan weder opgebouwd. De gracht werd met het puin gedempt en ook de invalswegen naar de voormalige poorten werden ingesloten door de stad. Hoewel er sinds het einde van de negentiende eeuw veel aan schaalvergroting is gedaan heeft vooral het noordelijk deel van de oude stad nog altijd een sterk negentiende-eeuws karakter.
Kenmerkend zijn de smalle straten waarlangs het aantal verdiepingen nergens boven de twee uitkomt. Het oude centrum dient nu voornamelijk als winkel- en uitgaansgebied. Het zwaartepunt van de laatst genoemde functie bevindt zich in het noorden van het gebied, rondom de Oude Markt hier bevinden zich ook de meeste culturele voorzieningen.
Aan de zuidkant van de oude binnenstad zijn in de jaren '50 en '60 grootscheepse saneringswerkzaamheden uitgevoerd. De oude verkrotte wijk die daar lag werd gesloopt en er werd een Boulevard en een nieuw marktplein aangelegd. In tegenstelling tot het oude centrum is het karakter van dit gebied grootschalig, soms zelfs kolossaal. Rondom het nieuwe marktplein, dat de naam Van Heekplein kreeg, werden winkels en appartementen gebouwd. Langs de Boulevard verrezen kantoorgebouwen.
Aan de westkant van de oude binnenstad verrees rond 1900 een villawijk. Ideaal gelegen tussen het Volkspark en de stad, vlakbij het station bouwde de Enschedese bovenklasse hier haar onderkomens. De wijk fungeert tegenwoordig niet meer als woongebied. Dankzij haar centrale ligging en goede ontsluiting met het openbaarvervoer is de Stadsweide uitgegroeid tot kantorengebied. Een groot deel van de oorspronkelijke villa bebouwing is in de loop der tijd opgeofferd voor grootschaliger functies, waardoor het beeld gedomineerd wordt door kantoorpanden en openbare gebouwen.
De centrale zakenwijk van de stad bevindt zich hier. Rondom het lage stationsgebouw uit 1950 is de afgelopen jaren de ene na de andere kantoorkolos verrezen, met als voorlopig hoogtepunt het nieuwe Stadskantoor dat in 2001 werd opgeleverd. Er staan nog verschillende nieuwe projecten op stapel in de buurt van dit gebied, waaronder het Muziekplein en het Coberco terrein.
Op de braakliggende vlakte die achterbleef na de sloop van het roemruchte textielconcern Van Heek&co werden in opdracht van de gemeente in de jaren 80 appartementen, winkels en een muziekcentrum gebouwd. Het gebied ademt die typisch gortdroge eighties stadsvernieuwing sfeer. Langs de spoorlijn naar Gronau staan nog enkele tot appartementen verbouwde delen van de textielfabriek van Van Heek.
Groot aanbod aan winkels met tevens een groot overdekt winkelcentrum:
Casino
Horeca
Uitgaansmogelijkheden
Ziekenhuis
Treinstation
Busstation
Wil je meer weten over bepaalde wijken of heb je vragen?
Woonaccent Makelaars Enschede
Kuipersdijk 22
7512 CH Enschede