Een huis kopen in de wijk Velve-Lindenhof in EnschedeHier vind je het overzicht van alle wijken in Enschede

Velve-Lindenhof

Deze vroeger meest oostelijke stadswijk van Enschede wordt voornamelijk gekenmerkt door laagbouw.


De wijk valt uiteen in drie deelgebieden. Het oude Velve, dat eigenlijk een voortzetting van de Bothoven is en evenals die wijk langs oost-west lopende straten gebouwd is, het nieuwe Velve, dat na de oorlog is gebouwd en het Lindenhof, een vooroorlogse arbeidersbuurt.

Wa enschede Velve Lindenhof

Het oude Velve is tussen 1890 en 1920 ontstaan als spontaan gegroeid stadsdeel. Er ligt geen plan ten grondslag aan de inrichting van de buurt. Straten volgen de oude routes van plattelandswegen en paden die vanuit de oude stad oostwaarts de es op liepen. De enige noord-zuid verbinding die van oudsher in de wijk ligt, en deels de begrenzing van dit deel van de wijk is, is de Oostveenweg. De bebouwing bestaat voornamelijk uit zogenaamde bazenwoningen, winkelpanden en nog een enkel rijtje afdakswoningen. Een deel van de wijk is in de jaren '80 vernieuwd, er zijn destijds vooral grondgebonden woningen gebouwd, hier en daar staan echter ook enkele kleine appartementencomplexen.

In de jaren '20 werd langs de Noord Esmarkerrondweg een buurt met arbeiderswoningen gebouwd: het Lindenhof. Het zijn typisch Enschedese rijtjeshuizen zonder verdieping en met rode mansardekap.
Door gevelrenovaties, de aanleg van woonerven en stadsvernieuwing tussen de Velveweg en de Oostburgweg heeft de buurt haar oorspronkelijke tuinstedelijke karakter nagenoeg verloren.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied tussen het oude Velve en het Lindenhof volgebouwd met rijtjeshuizen, de ene helft in baksteen met pannendaken, de andere helft Airey-woningen.

Winkelcentrum Miro

In de wijk Velve-Lindenhof vind je het winkelcentrum Miro, er is een breed aanbod aan winkels.

Wa enschede winkelcentrum Miro

Huis (ver)kopen in Velve-Lindenhof?

Onze makelaar helpt je graag verder!

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel of mail ons gerust. Onze makelaar helpt je graag met het aankopen of verkopen van jouw woning in Velve-Lindenhof.

Heb jij je droomwoning nog niet gevonden?

Schrijf je in

Woonaccent Makelaars Enschede
Kuipersdijk 22
7512 CH Enschede

Back to top