Bedenktijd



Hoe zit het nu precies met de bedenktijd?
27 sep. 2022·
Leestijd:

Yes! Je hebt een woning gekocht of verkocht. Alle handtekeningen zijn onder het koopcontract gezet, er is dus voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Toch is de koop nog niet helemaal definitief, want dankzij de wettelijke bedenktijd van drie dagen kan een koper na het tekenen, zonder opgaaf van reden, nog van het contract af.

Wat is de wettelijke bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd zijn de drie dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst waarin de koper (dus niet de verkoper!) zich nog kan bedenken. In deze drie dagen kan de koper, zonder uitleg, de koopovereenkomst zonder bijkomende kosten laten ontbinden. Let op: de verkoper heeft dit recht niet, voor hem is de koop na ondertekening door beide partijen definitief.

Wanneer begint de bedenktijd?

De bedenktijd start om 0.00 uur op de dag nadat de koper een kopie van de compleet getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus als koper op maandagmiddag de compleet getekende akte ontvangt, dan begint de bedenktijd op maandagavond om 0.00 uur.

Wanneer eindigt de bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd beslaat drie dagen. Alleen zijn er een paar extra voorwaarden gesteld aan deze drie dagen. In de bedenktijd moeten altijd twee werkdagen zitten. Dat betekent dat wanneer de bedenktijd eindigt in een weekend (zaterdag of zondag) of op een nationale feestdag, dat de termijn wordt verlengd tot en met de eerst volgende dag die dat niet is. Stel je voor: de verkoper ontvangt op woensdag een compleet getekende koopovereenkomst. Dit betekent dat de bedenktijd aan het einde van die woensdag om 0.00 uur begint en pas op maandag om 0.00 uur, aan het einde van die dag, eindigt. Pas als de bedenktijd is afgelopen, en er zijn geen andere ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopovereenkomst, is de koop definitief.

Hieronder hebben we een schema opgesteld om in één oogopslag te zien wanneer de bedenktijd eindigt. Let op: als er feestdagen vallen in de bedenktijd, zoals bijvoorbeeld Kerst, dan kan de bedenktijd tot wel 7 kalenderdagen duren.

Koopakte ontvangen op

Bedenktijd eindigt op

Bedenktijd bedraagt

Maandag

Donderdag

3 kalenderdagen

Dinsdag

Vrijdag

3 kalenderdagen

Woensdag

Maandag

5 kalenderdagen

Donderdag

Maandag

4 kalenderdagen

Vrijdag

Dinsdag

4 kalenderdagen

Zaterdag

Dinsdag

3 kalenderdagen

Zondag

Woensdag

3 kalenderdagen

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Woonaccent Makelaars Enschede
Kuipersdijk 22
7512 CH Enschede

Back to top